Descriere
Tomatele se cultiva pentru fructele lor care au gust foarte placut si o valuare alimentara ridicata.
Ele contin vitamine (A,B1, B2,B3BP, C 20-5MG%) glucide 47%, protide 0,1-1%, acizi organici, saruri minerale, Ca, Fe, P si K avand o valuare energetica de 20-35 kcal./ 100 gr. Fructele de tomate se pot consuma in stare proaspata ca salate sau preparate in diferite mancaruri. Constituie o sursa importanta de materie prima pentru industria conservelor.
Deosebit de apreciate sunt sucurile, bulionul, pasta,tomatele in bulion sau adaosul de tomate la alte produse conservate. Deoarece tomatele in stare proaspata sunt foarte apreciate de consumatori, cultura acestora se practica atat in camp cat si in culturi fortate protejate. Datorita calitatii fructelor consumul tomatelor pe locuitor a cunoscut cel mai inalt ritm de crestere comparativ cu alte legume.
ARDEIUL-se cultiva pentru fructele sale care se consuma in stare cruda si preparata sub forma forma diferitelor salate si mancaruri.
Fructele de ardei se folosesc in industria conservelor singure sau combinate cu alte legume.Din unele soiuri se prepara boiaua de ardei. Fructele de ardei au valoarea alimentara ridicata, contin in medie 4-9 % glucide, 1-1,3% proteine si pana la 1% lipide. Ardeiul se remarca printr-un continut foarte bogat in vitamine in special acid ascorbic cu valori de 100-200 mg la 100 gr ardei, iar unii autori citeaza chiar 300 mg in gogosarul rosu. Fructele de ardei iute contin cantitati de capiscina.
In afara de valoarea alimentara ardeiul are si o deosebita valoare economica contribuind la diversificarea sortimentului la folosirea radionala a terenului si obtinerea unor venituri banesti importante.
PATLAGELELE VINETE-se cultiva pentru fructele care desi au o valoare alimentare mai scazuta decat a altor legume sunt foarte apreciata de consumatori datorita gustului placut si a variatelor lor preparate ce se pot face din fructele proaspete si conservate.
Fructele contin 3-4,5%glucide,1-2,5%celuloza si hemiceluloza,1-2%protide, vitamina C 7-10 mg la suta de grame,cantitati mici din celelalte vitamine si saruri minerale.Fructele contin fitoncide precum si alte substante care duc la scaderea colesterolului din sange.Patlagelele vinete contribuie la diversificarea sortimentului de legume,se pot cultiva in toate sistemele de cultura.
LEGUMELE CUCURBITACEE: Castravetii,dovlecii,pepenii galbeni,pepenii verzi ce fac parte din grupa cucurbitaceelor sunt legume de cultura straveche cunoscute ca plante anuale ,erbacee de clima calda.
Castravetele se cultiva pentru productia de fructe apreciate datorita gustului placut si pentru valoare lor alimentara. Analizele de calitate(A Samos 1967)au aratat urmatorul continut de componenti organici si vitamine,saruri minerale,glucide 2,6%; celoloza 0,5%; lipide 0,1%;vitamina A0,2 mg ;B1 0,6 mg;B2 0,04 mg;C 8 mg;PP 0,25 mg;saruri de Ca 14,8 mg ;Fe 0,5 mg ;Cu 0,1 mg;P 23 mg;Zn 0,1 mg ;K 170 mg.La 100 gr produs proaspat.Dupa un astfel de continut se apreciaza aportul in principii alcalinizati,mineralizati si de favorizare a peristaltismului intestinal si valoara alimentara si dietetica a fructelor de castraveti.
DOVLECELUL-este apreciat prin valoare sa alimentara sau mai ales de calitatile gustative pe care le au fructele in fata maturitatii tehnice.Ca principii nutritive dovleceii contin cantitati mari de glucide,saruri minerale,calciu,fosfor si vitamina C.
PEPENELE GALBEN-se cultiva pentru fructele sale care exceleaza sub raportul calitatilor gustative si in privinta continutului de principii nutritive.Analizele arata continut ridicat de glucide,vitaminaC si saruri minerale indeosebi Ca si P.Pepenele galben este originar din Asia in tara noastra sa se cultive aprox. pe 1500 ha.Pepenele verde se cultiva pentru productia de fructe deosebit de apreciate pentru calitatile gustative cu un continut ridicat de glucide intre 3-12%.
Descarca informatii suplimentare