Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Membru Bizoo de 14 ani.
3.86
4 stars: Foarte bun
7 pareri

Consultanta infiintare cooperativa

0 stars: 0.00 din 0 pareri

Lei
Out Of stock
Descriere
Despre necesitatea asocierii o sa trec in revista cateva argumente.
In primul rand potentialul agricol al Romaniei este foarte putin pus in valoare in conditiile in care mentinem exploatatii mici. La nivel global, o tara iese in evidenta ca forta in domeniul agricol pe masura ce face mult export. O astfel de tara va avea un cuvant mult mai mare de spus la nivel european, chiar mondial.

Exportul insa presupune cunostinte de marketing international, presupune multa responsabilitate etc, ceea ce nu se poate realiza la nivel de exploatatii mici care la o lipsa de precipitatii de 20 zile deja se duc spre faliment! In al doilea rand, dezvoltarea sectorului secundar-procesare, depinde de cateva aspecte:
-furnizarea de materii prime in conditii de calitate, ritmicitate si cantitate specifice unor fluxuri de productie performante;
-desfacerea productiei in conditii de profit.
-existenta surselor de finantare si implementare a unor astfel de unitati.
Astfel de investitii in procesare se pot realiza cel mai bine la nivel de cooperative pentru ca cele de mai sus se realizeaza mult mai usor, in avantajul tuturor.
Ar mai fi si alte motive pentru asociere(de exemplu, asigurarea in conditii de eficienta a input-urilor etc), dar pentru a nu complica problema, ma opresc aici.

Ce ar trebui facut pentru impulsionarea asocierilor?
1. Dezvoltarea infrastructurii de irigatii care sa scada dependenta fermierilor de subventii. Activitatea fermierilor trebuie impulsionata de obtinerea unor profituri si nu de veniturile din subventii! Totodata, va duce la cresterea productiilor care sa permita cresterea cantitatilor la export.
2. Intensificarea ritmului de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier si nu numai care sa faciliteze exportul. Atentie insa ca o infrastructura de transport buna faciliteaza si importurile! Asa ca, firmele din domeniul agro-alimentar trebuie sa se concentreze permanent pe cresterea competitivitatii. Folosirea finantarilor nerambursabile este una din cele mai bune oportunitati.
3. Realizarea de contacte internationale si promovarea produselor romanesti peste hotare.
4. Promovarea asocierilor sa se faca de catre persoane credibile. Populatia este bombardata zilnic cu informatii despre coruptie, tepe etc. De aceea, nivelul de incredere in asocieri este foarte scazut. Trebuie aratat ca legea functioneaza si ca nu mai este posibil sa se produca furturi . Adica o asociatie nu va fi la cheremul unora in defavoarea altora.
5. Stimulentele fiscale pot fi atractive. De asemeni, am vazut ca sunt luate cateva masuri in acest sens printr-un proiect de modificare a legii cooperatiei agricole nr.566/2004. Iata cateva prevederi:
„a1) reducerea cu 20% a impozitului pe profit in primii 5 ani de activitate;
a2) scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri in cazul persoanelor juridice
microintreprinderi si de la plata impozitului pe norma de venit in cazul persoanelor fizice (pf,pfa, ii, if), pentru productia valorificata prin/catre cooperativa agricola;
a3) in cazul cooperativelor microintreprinderi, acestea sa plateasca impozit pe profit si sa fie scutite de la plata impozitului pe venituri;
a4) scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor membrilor cooperatori utilizate in cadrul cooperativei agricole;”
La acest capitol as adauga si stimulente fiscale si vamale la exportul de produse agro-alimentare.
6. Protejarea productiei autohtone prin stoparea importurilor ilegale, prin fiscalizarea si vamuirea marfurilor din import si prin verificari asupra calitatii marfurilor din lanturile de super si hipermarketuri.Concurenta neloiala poate lovi in productia autohtona.
7. Crearea unui climat de incredere la nivelul intregii societati prin stoparea coruptiei la toate nivelele. Nu omitem acest aspect pentru ca influenteaza foarte mult intreaga economie, bineinteles si agricultura si industria agro-alimentara.

Consultant: ing. Popa Ionel - S.C.DUPLICOM GRUP S.R.L., email: popa_ionel_68@yahoo.com, mobil: 0761.130.399
Trimite mesaj
Din Gura in Gura